Vraag jij jezelf wel eens af of je een controlfreak bent? Dan heb ik goed nieuws. Je hoeft namelijk niet alle online checklists af te lopen om bevestigd te zien of je last hebt van controledwang. Het enige waar je naar hoeft te kijken is: De Groei Van Je Onderneming. Zolang de grafieken een stijgende lijn laten zien is er namelijk niets om je zorgen over te maken. Laten deze echter een rechte lijn zien -van links naar rechts, niet van onder naar boven- ben je waarschijnlijk besmet met een ongezond portie perfectionisme. Een gekke manier van vaststellen? Ik dacht het niet!

Groei vindt alleen maar plaats door loslaten. Als je dat doet, is er ruimte voor expansie. Een inkoppertje, maar hoe werkt dat dan? Er is vanuit de natuur een klassieke metafoor weer te geven. Want er is geen enkele boom, die in de herfst maar ‘eens een keertje besluit zijn bladeren toch niet los te laten’. De boom laat zijn  blaadjes los tijdens de herfst, en staat er kaal en stil bij in de winter. Door deze periode van rust kunnen in de lente de knoppen op de takken komen, en bloeit en groeit hij volop in de zomer. Deze cyclus vertaalt zich naar het bedrijfsleven. Een bedrijf kan niet voortdurend pieken, het heeft juist stilstand nodig om tot groei te komen. Want door stilstand is er ruimte voor nieuwe ideeën. Deze ideeën zijn nodig om te blijven groeien.

De ondernemer die vol met ambitieuze plannen zijn zaak runt, zal zich hierin herkennen. In het begin is het hard werken, vallen & opstaan en  ‘Oh, wat komt er toch veel kijken bij het ondernemerschap!’. Ook zaken waar jij niets mee te maken wilt hebben, maar hey: ‘Ik heb een eigen zaak en ik los het natuurlijk zelf op’. Niemand kan het beter dan jij nietwaar? Dat kan heel lang goed gaan, maar er komt een tijd dat je tegen het plafond aanloopt. Want alles zelf blijven doen gaat nu eenmaal ten koste van andere tijd. Kostbare tijd, tijd waarin je had kunnen ontspannen en ruimte in je hoofd had kunnen krijgen voor het uitwerken van ontwikkelplannen! Maar het loslaten van zaken, het uitvoeren van bepaalde taken door anderen laten doen….dát is een drempel die je niet zomaar neemt, echter wel een noodzakelijke om groei van jouw bedrijf te realiseren.

Zo ken ik een ondernemer die graag haar eigen site qua vormgeving onderhoudt. Ze is er uren aan kwijt. Uiteindelijk lukt het haar wat ze wil bereiken. De vraag hoeveel uren ze eraan besteedde, lachte ze weg. Tja….Ga na waar je je tijd echt aan wilt besteden en zoek gericht mensen op die je kunnen ondersteunen bij de dingen waar je minder goed in bent. Zo heeft de ondernemer uit dit voorbeeld met de website uiteindelijk een webbouwer gevonden met wie zij haar ideeën heel goed kan delen en houd ze tijd over voor een kop koffie en goed gesprek met mij ;). Probeer het eens! Laat los en zie wat voor moois er ontstaat…Heb vertrouwen in de ander en besef dat uitbesteden aan ander echt wat kan opleveren voor je. Als je hier al ervaring mee hebt, deel deze dan in de comments.